Grillikana

Grillikana. Grilliruokien aatelinen luo juhlan lautasellesi.

Valmistan ruokaa avotulella ympäri vuoden. Se antaa ruokaan hyvän pehmeän maun ja onhan se fiilis aina siisti, kun ruokaa tekee kivikautisella tavalla.

Kana on helppo ja edullinen raaka-aine, jota kauppojen hyllyt ovat pullollaan. Useimmat tuotteista ovat pitkälle jalostettuja ja esimerkiksi kokonaisen kanan löytäminen ei ole niin yksinkertaista tai ainakaan maustamattoman. Onneksi lähikaupastani sitä saa ja valmistankin kokonaisen kanan aina mieluiten siitä. Se on, kuin valkoinen kanvas, johon voi sitten piirtää makunsa haluamallaan tavalla.

Tällä kertaa kunnioitan kanan omaa makua ja makunsa se saa ainoastaan täytteistä ja ripauksesta tuoreita yrttejä. Annos on helppo valmistaa, mutta vie hieman aikaa sillä se pitää ensin suolata yön yli ja grillissäkin se viettää tovin, ennen kuin siihen pääsee kunnolla käsiksi.

Hyvän grillikanan valmistus vaatii malttia.

Valmistaminen

Käytin tähän annokseen pakastettua suolaamatonta broileria, joten se piti ensin suolata. Tein 6% suolaliuoksen, joka osoittautui ehkä hieman liian suolaiseksi, joten suosittelen laskemaan suolapitoisuutta hieman. Sulatin ensin kanan jääkaapissa noin vuorokauden, jonka jälkeen täytin kattilan suolaliuoksella, johon kana meni yhdeksi yöksi maustumaan. Seuraavana päivänä otin kanan pois suolaliuoksesta ja kuivasin sen hyvin joka puolelta.

Tämän jälkeen laitoin kanan kanan sisään noin puolikkaan puntin timjamia. Lisäksi laitoin sisään kolme valkosipulin kynttä ja yhden pienen sipulin ronskeina paloina. Viimeiseksi laitoin hyvin pestystä sitruunasta noin 1/3 leikkauspinta sisäänpäin siten, että se esti muita täytteitä valumasta ulos.

Täytön jälkeen tein pintaan yrttivoin, johon hienonsin timjamia sekä rosmariinia. Maustoin kevyesti pippurilla. Tällä sivelin kanan kauttaaltaan ja sen jälkeen asetin sen uunivuoalle purjopedin päälle. Purjopeti antaa osaltaan lisää makua, mutta tämän voi kyllä hyvin jättää poiskin.

Kun grillissä oli 200 astetta oli aika laittaa kana vuoassa epäsuoraan tuleen kypsymään. Itse käytin paistomittaria, mutta tätäkään et tarvitse. Kana on silloin kypsää, kun pistämällä sitä veitsellä lihaan sen sisältä valuu kirkasta nestettä ja liha irtoaa helposti luista. Mikäli käytät mittaria on 74 astetta kanalle hyvä lämpö. Itse pidän inasen kuivemmasta, joten kypsensin sen 76 asteiseksi. Makuasioita.

Kypsyys on saavutettu noin 1,5 tunnin grillauksen jälkeen. Grillauksen aikana sivelin ylijäänyttä yrttivoita noin 30 min välein. Muutoin kana saa lepäillä rauhassa purjopedillään.

Itse pidän siitä, että kanassa on rapea pinta, joten grillauksen lopussa nostan lämpötilaa reilusti ja annan nahan rapeutua kunnolla.

Odotus palkitaan rapealla ja maukkaalla kuorella.

Kun nahka on rapea on grillikana valmis tarjoiltavaksi. Se sopii hyvin yhteen esimerkiksi paahdettujen maa-artisokkien ja grillatun kesäkurpitsasalaatin kanssa. Mausteinen punaviini ja hyvä musiikki taustalle niin makuelämyksestä tulee vieläkin parempi.

Suolaliuos 6% (3 litraa valmista liuosta)

3 lvettä
1,5 dlmerisuolaa

Mittaa vesi ja lisää suola. Sekoita niin kauan, että suola on kokonaan liuennut.

Yrttivoi

200 g voita
1/2ruukku timhjamia
mustapippuria oman maun mukaan

Pehmennä voita lämpimässä ja hienonna tinjami. Lisää ainekset ja sekoita.

Grillikana – 4 annosta

1kokonainen broileri
1purjo
3valkosipulinynttä
1pieni sipuli
1/2ruukku timjamia
1/3sitruuna

Ohje

Valmista suolaliuos ja laita sula kana liuokseen yön yli maustumaan. Kuivaa kana ja täytä tinjamilla, valkosipulilla, sipulilla ja sitruunan palalla. Hiero yrttivoi pintaan ja aseta purjopedille (ei pakollinen). Lämmitä grilli 200 asteeseen ja aseta kana grilliin epäsuoralle tulelle. Kypsennä 1,5 – 2 tuntia, kunnes kanan sisälämpö 74 astetta. Nosta lämpötila 250 asteeseen ja paista nahka rapeaksi.

Kun nahka on rapea on kana valmis tarjoiltavaksi. Se sopii hyvin yhteen esimerkiksi paahdtettujen maa-artisokkien ja grillatun kesäkurpitsasalaatin kanssa. Mausteinen punaviini ja hyvä musiikki taustalle niin makuelämyksestä tulee vieläkin

Jaa somessa omat kokkauskuvasi tägillä #grillikana ja tägää minut @keepitreal.fi mukaan IG Storyyn.

  • Henri Johannes

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa