Lähteellä – Tuomas Paavola WFP Kombucha

Kombucha on hyvin vanha juoma, joka tekee nyt uutta tulemistaan. Seuraavaksi pääset tutustumaan WFP:n toimintaan ja tuotteisiin. Et ehkä ole vielä kuullut heistä, mutta lupaan, että kohta heistä puhuu kaikki. Tämä kaupallinen yhteistyö avaa kombuchojen ja WFP:n maailmaa sekä tuotteita.

Soittaessani WFP:n toiminnasta vastaavalle Tuomas Paavolalle, vastaa puhelimeen erittäin pirteä ja intoa puhkuva kaveri. Tuomas oli juuri päässyt kotiin aamuisen pullotusurakan jälkeen. Kiirettä pitää ja kun käsityönä tehdään niin aikaa kuluu normaalia enemmän, kertoo Paavola. Mistä sitten kaikki sai alkunsa ja mistä idea lähteä tekemään kombuchaa?

Paavolan mukaan hän on aina tykännyt kombuchasta ja seurannut sen trendin kasvua tarkkaan. Eräänä päivänä hän oli hakemassa ystäväänsä autolla ja hänellä oli kädessään pullo kombuchaa. Heti alkajaisiksi kaveri oli tokaissut, että sitten kun lähdet tähän hommaan niin tulen mukaan. Näin sai WFP Oy eli Wasa Fool’s Paradise alkunsa, joka perustettiin 2019.

Panimo on vielä pieni käsityöläispanimo, joka tähtää isoille markkinoille ja tuotekehitys on ollut sen mukaista. Tällä hetkellä valikoimista löytyvät Mustaherkku ja Punaherukka, uutuus Nokkos-Hunaja ei ole vielä ehtinyt kauppaan asti tätä artikkelia kirjoittaessani.

Kombucha
Fool’s Paradisen lippulaivatuote on maustettu mustaherukanlehdillä.

Kaikki tuotteet ovat lähituotettuja ja ainoastaan teenlehdet sekä luomusokeri ovat tuotu ulkomailta. Paavolan mukaan yritykselle on tärkeää paikallisuus ja tuotteissa tulee maistua käsityön jälki.

Kombuchan historia

Ennen tuotteisiin pureutumista on hyvä kerrata kombuchan historia. Fermentointi on ollut yleinen tapa säilöä ruokaa ja juomia jo lähes 9000 vuoden ajan. Juoma on joidenkin tietojen mukaan peräisin Kiinasta, jossa sitä todistetusti on nautittu jo kahden tuhannen vuoden ajan ja ensimmäiset kirjalliset todisteet ovat vuodelta 221eKr Qin-dynastian ajalta (lähde). Tällöin juomaa on kutsuttu ”kuolemattomuuden teeksi”.

Myös japanilaisilla oli oma kombuchansa. 200-luvulta alkaen löytyy todisteita heidän omanlaisesta kombuchasta, joka valmistettiin kuivatusta ja jauhetusta levästä ”Kombu” ja vihreästä teestä ”cha”. Se mistä nimi kombucha tulee on mysteeri, mutta japanilaisten nimitys voisi olla kaikista varteenotettavin.

Kombuchaa on käytetty tämän jälkeen useissa kulttuureissa ja se esiintyy monissa historian kirjoissa. Samurait nauttivat sitä, kuin myös Tsingis-kaani ja hänen armeijansa 1200-luvulla. Tällöin myös juoma on alkanut levitä kohti Eurooppaa.

1800-luvulla sotien yhdistämät kulttuurit kiihdyttivät kombuchan matkaa kohti Eurooppaa ja varsinkin Itä-Euroopassa alettiin valmistaa juomaa ”tee-sienestä”. Hapatettuja juomia onkin käytetty Venäjällä satojen vuosien ajan. Sillä on todettu olevan parantavia ominaisuuksia ja luultavasti sen takia se on levittynyt laajalle. Venäjältä kombucha levisi Puolaan, Preussiin, Tanskaan ja Saksaan.

Kombuchan probiootit ovat samanlaisia kuin jogurtissa ja ne tehostavat ihmisen immuniteettia. Painopiste on ollut diabeteksen ja ruoansulatuksen hoitamisessa.

Kombuchatrendi kuitenkin kuoli toisen maailmansodan aikaan, kun sokeria alettiin säännöstelemään eikä siihen ollut enää varaa. Muutenkaan kombucha ei ole nauttinut suurta suosiota ennen tätä päivää Länsi-Euroopassa kulttuurierojen ja ravintotottumusten vuoksi.

Fermentoidut ruoat ja juomat, erityisesti kombucha, on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja tähän trendiin on nyt myös iskenyt WFP.

Tuotteet

Usealle tulee kombuchasta mieleen etikkainen ja maultaan kitkerä juoma. Sitä useat kombuchat onkin ja itsekin niitä olen useaa maistanut. Siitä syystä tämä kaupallinen yhteistyö onkin tehty, koska aidosti pidän näiden tuotteiden mausta ja voin niistä suoraselkäisesti kirjoittaa.

Mustaherukka

Kombucha

Erityisesti Fool’s Paradisen Mustaherukka on todella hyvä ja tasapainoinen juoma. Se muistuttaa maultaan jopa Louhisaarenjuomaa, jota lapsuudessani nautittiin oman pihan mustaherukanlehdistä. Kombuchan sokeripitoisuus on hyvin maltillinen 4,0g/100ml ja hiilihapon määrä tämän myötä suun myötäinen. Mustaherukanlehdet ovat käsinpoimittuja Isostakyröstä Vaasan läheltä. Tuote itsessään on kolmesti fermentoitu ja täten maku on mukavan pehmeä.

Tuote maistuu sellaisenaan janojuomana tai ruokajuomana esimerkiksi kalan tai lihan kanssa. Se sopii myös hyvin drinkkien pidentäjäksi esimerkiksi ginin kanssa. Kombucha taipuu myös jälkiruokiin tai vaikka lapsille mehujääksi kesähelteille. Tämä on ehdoton suosikkini kaikista tämän hetken kombuchoista, joita markkinoilta löytyy.

Punaherukka

Kombucha

Punaherukka on hieman happamampi, johtuen käytettävästä herukasta. Mustaherukassa, kun käytetään marjojen sijaan lehteä on sen maku hieman pehmeämpi. Maku muistuttaa hieman punaherukkamehua, jota myös nautittiin kesäisin äitini valmistamana, mutta fermentointi tuo tähän hyvän ja miellyttävän lisän. Sokeripitoisuus on tässä tuotteessa hieman suurempi, mutta silti äärimmäisen alhainen 4,8g/100ml verraten muihin virvoitusjuomiin. Työskeneltyäni pitkään virvoitusjuomien parissa on mahtava maistaa hyviä juomia alhaisella sokeripitoisuudella. Otetaan vertailuksi kolajuomat joissa on n. 11g/100ml sokeria tai energiajuomat n. 10g/100ml sokeria.

Tämä soveltuu myös äärimmäisen hyvin drinkkeihin tai ihan vaan sellaisenaan. Tätä tekstiä kirjoitin juurikin tämän tuotteen voimalla ja hyvin toimii, ainakin juoma.

Tuomas Paavola

Mutta kuka on herra tuotteiden takana? Tuomas on Vaasalaistunut ravintola-alan intohimoinen ammattilainen. Kokemusta häneltä löytyy 18-vuoden ajalta niin keittiöstä, kuin baareista. Puhelimen kaiutin alkaa hohkaamaan punaisena, kun kyselen hänen menneisyydestään ja hän pääsee kertomaan intohimoisesti makujen parittamisesta sekä uusista ideoista. On siis selvää, että näihin tuotteisiin laitetaan paljon työtä, aikaa ja tunnetta. Tuomas johtaa päivätyönä vaasalaista ravintolayhtiötä, mutta omin sanoin hän on siellä talonmiehenä eli kertonee myös siitä, kuinka nöyrä hän on töidensä suhteen.

Nöyryys ja kurinalaisuus näkyy työnjäljessä ja siinä, että tuotteen pitää olla laadukasta ja ensiluokkaista. Menestyksenhalu ja kunnianhimo asettaakin hänen oman rimansa korkealle ja uskon, että tällä tuotteella ja yhtiöllä on kirkas tulevaisuus.

Tulevaisuus ei ole kuitenkaan helpolla rakennettu vaan kaikki kehitystyö on lähtöisin Paavolan omasta keittiöstä, jossa hän aloitti omat kombuchan ensikokeilut. Halu tuoda hyvää oloa, joka on myös heidän slogan, on ajanut häntä eteenpäin kohti parempia tuotteita ja tavoitteita.

WFP:n missioksi Tuomas mainitsee halun olla paras kombuchapanimo ja haave päästä jonain päivänä ulkomaille kuuluu puheessa vahvasti. Paavola kuvailee itseään visionääriksi ja tekijäksi, joka tylsistyy nopeasti (tuttu kuvaus) ja tämä resepti varmasti takaa heille menestystä. Visionääri kertoikin muutaman esimerkin mitä tuotteita tuotantoon on tulossa ja odotan jo innolla näitä tuotteita. Uskon myös Tuomaksen nostavan kombuchojen tasoa suomessa ja WFP:n ottavan johtajuuden Suomen kombuchamarkkinoilla vielä jonain päivänä. Pistäkää siis mies muistiin ja maistakaa tuoteita.

Tuotetta on tällä hetkellä saatavilla hyvinvarustelluista ruokakaupoista, sekä valikoiduista ravintoloista, kuten Kuudeslinja, Siltanen, Merikerho, Leblon ja Harju8. Tarkemman listan jälleenmyyjistä löydät täältä.

Pidätkö enemmän mustaherukanlehdestä vai punaherukasta? Tägää oma suosikkisi Instaan hastagilla #foolsparadisekombucha.

  • Henri Johannes

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa