lihapullat peuranlihasta

Lihapullat peuranlihasta ja maa-artisokkapyrettä

Lihapullat ovat jokaisen kodin ruokalistoilla. Ne ovat herkullisia ja helppoja valmistaa, lihaksikin sopii miltein mikä vain. Itse sain ystävältäni jauhettua peuranlihaa ja päätin tällä kertaa valmistaa niistä lihapullat.

Peuranlihan maku on voimakas, mutta maukas. Se muistuttaa maultaan hirvenlihaa, rasvapitoisuus on alhainen ja rasvanlaatu hyvä. Mielestäni riistan käyttö tuo hyvää vaihtelua perinteiselle naudan- tai porsaanlihalle. Itselläni ei ole metsästyskorttia (vielä), mutta sellainen on asialistalla. Minua on aina kiinnostanut mistä raaka-aineet ovat peräisin ja miten ne on prosessoitu. Metsästämällä pääsee lähemmäksi luontoa sekä raaka-aineen alkuperää, jolloin tietää varmasti mistä ja mitä liha on. Lisäksi riistassa on enemmän makua, kuin tavallisessa naudanlihassa.

Peuranlihan hyvän ominaismaun vuoksi en lisää paljoakaan mausteita taikinaan. Valitsin mausteiksi tuoreen rosmariinin, timjamin, katajanmarjan, valkosipulin, sipulin sekä suolan ja pippurin. Nämä sopivat ja kunnioittavat mielestäni riistan makua parhaiten. Myös lisukkeet ovat vähemmän mausteisia, jotta niiden omat raaka-aineiden maut pääsevät paremmin esiin.

Lisukkeeksi lihapullille valmistin maa-artisokkapyrettä ja nokkossalaattia. Kastikkeeksi keitin Lilletistä ja pihlajanmarjoista makean happaman kastikkeen vastapainoksi muille pehmeille sekä täyteläisille mauille.

Lihapullien valmistamisessa on pari hyvää niksiä, joiden avulla niistä saa erittäin maistuvia. Vinkki numero yksi; mausta jauheliha edellisenä iltana, jolloin maut tasaantuvat. Vinkki numero kaksi: paista lihapullia uunissa ensin n. 10 minuuttia ja sen jälkeen pannulla voi-öljyseoksessa (itse maustan seoksen vielä tuoreilla yrteillä).

ALOITUS

Aloitetaan siis lihapullataikinan valmistamisesta. Lisää jauheliha, kananmuna, suola ja mustapippuri kulhoon. Jauha katajanmarjat morttelissa, raasta valkosipuli ja pilko sipuli. Tämän jälkeen jätä taikina maustumaan.

katajanmarja
Hienonsin katanjanmarjat mustapippurin kanssa.

Taikinan maustumisen jälkeen on aika muotoilla lihapullat uunipellille. Lihapullia ei kannata muotoilla liian tiiviiksi, jottei niistä tule liian kiinteitä. Mielestäni lihapullien rakenne tulisi olla suussa sulava ja pehmeä. Lihapullien muotoilun jälkeen on aika kuoria maa-artisokat.

Maa-artisokat muistuttavat muodoltaan inkivääriä ja niiden kuoriminen saattaa kauhistuttaa. Tässä ei kannata liikaa hieroa vaan ottaa raakasti kuoret pois. Mikäli saat käsiisi tuoreita maa-artisokkia voi ne kuorimisen sijaan pestä. Itse ostin omani Lidlistä, koska en niitä muualta löydä. Mikäli sinulla on tiedossa mistä saisi maa-artisokkaa ostettua irtonaisena niin kerrohan siitä minullekin. Lisää kuoritut maa-artisokat kylmään veteen johon on puristettu hieman sitruunamehua. Sitruunamehu estää maa-artisokkaa tummumasta.

Kun kaikki maa-artisokat ovat kuorittuja kaada vesi kulhosta ja lisää maa-artisokat suolattuun kiehuvaan veteen. Keitä maa-artisokkia kunnes ne ovat sisältä pehmeitä. Samaan aikaan siirrä lihapullat uuniin 200 asteeseen.

Viimeistely

Maa-artisokkien ollessa pehmeitä valuta vesi pois ja siirrä ne blenderiin. Lisää blenderiin kaksi desiä kermaa ja mausta suolalla. Aja blenderissä sileäksi. Mikäli haluat varmistaa sileän lopputuloksen voit kaataa pyreen blenderistä hienojakoiseen siivilään ja siivilöi. Sain omastani hyvin sileää jo pelkällä blenderillä, joten en siivilöinyt sitä, lisäsin ainoastaan nokareen voita ja sekoitin sen lusikalla tasaiseksi.

Samalla lihapullat ovat valmiita pannuun. Ota pelti uunista ulos ja siirrä lihapullat pannulle, jossa on öljy-voiseos. Lisää joukkoon halutessasi yrttejä. Paista lihapullia pannussa kunnes niissä on paistunut kullanruskea pinta.

Pihlajanmarjakastike

Vastapainoksi rasvaisille lihapullille valmistin myös viime syksynä kerätyistä pihlajanmarjoista ja Lillet Blancista happaman makean kastikkeen.

lihapullat
Pihlajanmarjoihin kannattaa lisätä hieman sokeria.

Kastike oli helppo valmistaa. Sulatin aluksi noin kaksi desiä pakastettuja pihlajanmarjoja taloussokerissa. Lisäsin ne sen jälkeen kattilaan ja kaadoin joukkoon noin desin Lilletiä. Annoin seoksen poreilla rauhassa, jonka jälkeen painelin pihlajanmarjoista kaiken nesteen ulos. Tämän jälkeen siivilöin seoksen harson läpi ja kaadoin takaisin kattilaan. Keitin sen jälkeen seoksen noin puoleen ja lisäsin nokareen voita, jonka avulla kiillotin kastikkeen.

Näin valmistui loistava kokonaisuus, jota kehtaa tarjoilla myös vieraille. Helppoa ja hyvää. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että perinteisistä ruoista ja raaka-aineista voi valmistaa jotain todella maukasta ja herkullista. Aina ei tarvitse ostaa kalliita luksusraaka-aineita, jotta saisi juhlavia aterioita.

Lihapullat peuranlihasta

650gpeuran jauhelihaa
1sipuli
2valkosipulinkynttä
1kananmuna
6katajanmarjaa
suolaa
pippuria

Ohje

Mausta jauheliha ja vaivaa taikinaksi. Varmista, että taikina on hyvin sekoittunut. Anna maustua yön yli. Pyörittele pallot uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia 200 asteessa. Paista tämän jälkeen pannulla öljy-voiseoksessa. Tarjoile.

Maa-artisokkapyre

500 gmaa-artisokkia
2 dlkermaa
suolaa
nokare voita

ohje

Kuori maa-artisokat ja keitä suolatussa vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Siivilöi vesi ja soseuta blenderissä kerman kanssa. Lisää nokare voita ja sekoita hyvin. Tarjoile.

lihapullat
Nokkossalaatin pesto toimii hyvin myös lisukkeena.

Pihlajanmarja- & Lilletkastike

2 dlpihlajanmarjoja
1 dlLillet Blanc
sokeria
hyppysellinen suolaa
nokare voita

Ohje

Keitä pihlajanmarjoja Lillet Blancin kanssa noin viisi minuuttia ja painele mehut marjoista. Siivilöi kastike harson läpi ja redusoi puoleen. lisää hyppysellinen suolaa ja kiillota voilla. Tarjoile.

lihapullat
Lihapullia peuranlihasta, maa-artisokkapyrettä, pihlajanmarjakastiketta, nokkossalaattia ja nokkospestoa.

Millaisia lihapullia sinä teet? Lisää kuva Instagramiin ja tägää #lihapullat, lisää myös minut IG Storyysi.

  • Henri Johannes

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa