Makaronilaatikko

Makaronilaatikko. Tässä varsinainen joka kodin ruoka, jota jokainen jossain elämänsä vaiheessa on maistanut. Versioita löytyy varmasti yhtä monta, kuin tekijääkin ja osa niistä luonnollisesti maistuu hyvältä, kun taas osa, noh ei miltään. Tässä oma versioni makaronilaatikosta, jossa kaloreita ei lasketa, mutta maku on taattu.

Olen miettinyt jo pitkään miten perusarkiruoista voisi tehdä uusia maukkaita versioita. Pyörittelin mielessäni kaikki pekonipulverit ja molekyylimixtologialla muovatut tomaattikaviaarit, mutta c’moon nyt ollaan kotona ja tehdään peruskamaa.

Samaan aikaan muistin, että Aihisen Kape esitteli kirjassaan omaa versiotaan laatikosta, jonka oli valmistanut uunivuoassa. Normaalisti olen valmistanut omani padassa. Vuoan etuna on kypsymisaika ja tasaisempi kysyminen. Mitä muuta sitten voisi vielä tuoda makumaailmasta mukaan?

Pidän savun mausta ruoissa, mutta en mistään tunkkaisista turpeen savulla täytetyistä, vaan kevyestä lisäaromista. Siitä syntyi idea valmistaa makaronilaatikko grillissä ja samalla saisin myös vuoan pohjaan muodostumaan helpommin hyvän krustin.

makaronilaatikko

Osa ystävistäni tietää suhteeni kaupan ketsuppeihin ja ei, en pidä niistä. Makaronilaatikko kaipaa kuitenkin tomaattikastiketta vastapainoksi suolalle ja rasvalle. Siispä päätin lisätä vielä laatikon päälle kirsikkatomaatteja, jotka hitaasti kyspyessään toimivat herkullisina ”ketsuppi”tyynyinä, joissa tomaatin maku on tiivistetty pieneen ja täydentää täten hyvän kokonaisuuden.

Makaronilaatikon valmistaminen itsessään onkin sitten helppoa. Pari asiaa on kuitenkin hyvä muistaa. Jauhelihan ruskistaminen aina pienissä erissä ja kuumalla pannulla. Itsekin olen useasti tehnyt sen virheen, että olen heittänyt koko jauhelihaköntin kerralla pannuun ja sitten ”keittänyt” lihan sen omassa nesteessään ruskeaksi. Hyvä nyrkkisääntö on, että 1/3 pannun pinta-alasta on jauhelihaa, jolloin ”keittämisefektiä” ei synny. Toinen hyvä vinkki on lisätä juusto makaronilaatikon pintaan paistamisen puolessavälissä, tällöin se ei pala. Juusto ei muuten ole pakollinen, mutta itse tykkään lisätä sitä pintaan ja varmistaa kalorit talven kylmille keleille.

Grillissä on hyvä muistaa kypsentää ruokaa epäsuoralla tulella. Muuten pohja palaa todella herkästi. Pieni paahto pohjassa on hyvä, mutta suoraan hiilien päälle asettaessa makukin on palanut ja tunkkainen. Ei hyvä.

Sideksi tähän annokseen sopii oikeastaan mikä vain coleslawsta vihreään salaattiin tai vaikka kimchiin. Myös esim. vihreästä omenasta ja fenkolista valmistettu salaatti antaa hyvän vastapainon.

makaronilaatikko

Makaronilaatikko (8 annosta)

400 gmakaronia
140 gpekonia
700 g jauhelihaa
2 dl kermaa
4kananmunaa
3valkosipulia
1sipulia
rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
voita
suolaa
mustapippuria
juustoraastetta

Ohje

Ruskista pekoni ja jauheliha. Kuullota sipulit oliiviöljyssä ja lisää lopussa puolet kirsikkatomaateista. Halutessasi halkaise ne. Älä kuitenkaan paista tomaatteja ”mössöksi”. Keitä makaronit tukevassa suolavedessä.

Voitele uunivuoka ja lisää ainekset uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään. Lisää seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää loput terttukirsikkatomaatit vuoan päälle.

Lämmitä grilli 200 asteeseen ja aseta vuoka epäsuoralle tulelle. Kypsennä 30 min ja lisää juustoraaste. Kypsennä vielä 30 min ja elämäsi paras makaronilaatikko on valmista.

Jaa somessa omat makaronilaatikkosi tägillä #makaronilaatikko ja tägää  @keepitreal.fi mukaan IG Storyyn.

  • Henri Johannes

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa