Nokkossalaatti

Nokkossalaatti. Nokkonen on luonnon omaa superfoodia, jota löytyy tähän aikaan vuodesta lähes joka paikasta. Päätin valmistaa nokkosista salaatin yhdessä paksoin ja fetajuuston kanssa. Viimeistelin salaatin nokkospestolla.

Olen useana vuonna katsellut ja miettinyt mitä teen nokkosista. Kuitenkin ne ovat jostain syystä jääneet metsään ja sama on toistunut sitten seuraavanina kesinä. Tällä kertaa otin härkää sarvista ja päätin valmistaa nokkosista salaatin peurapullille ja maa-artisokkapyreelle.

Pienen mietiskelyn jälkeen päädyin yhdistämään tämän toisen hieman eksoottisen aineksen – paksoin kanssa. Paksoi antaa suutuntumaa rapeudellaan vaikka sen nopeasti ryöppäsin vedessä. Suolaisuutta ja myös toisenlaista rakennetta lisäsin fetajuustolla, joka sopii todella hyvin nokkosen kanssa. Salaatinkastiketta en halunnut tehdä tähän vaan hyödynsin ylimääräiset nokkoset tekemällä niistä pestoa. Pestossa yhdistin paksoin aasialaisuuden seesamsiementen kanssa, joilla korvasin pinjansiemenet. Lisäksi parmesanin vaihdoin pecorinoon, mutta paremsan toimisi tässä myös todella hyvin.

nokkossalaatti
Suosittelen kumihanskoja nokkosen käsittelemisessä.

Nokkonen vaatii hieman esikäsittelyä ennen kuin sitä voi syödä. Aluksi on hyvä puhdistaa lehdet mahdollisista roskista ja elukoista. Itse poistan myös varret ja käytän vain lehtiosat. Nokkosesta muutenkin kannattaa käyttää vain ns. latvusto. Käsitellessä kannattaa käyttää kumihanskoja, jottei nokkoset polta käsiä.

Puhdistamisen jälkeen lämmitetään noin litra vettä, johon lisätään ruokalusikallinen suolaa. Tämän jälkeen lisätään nokkoset veteen ja ryöpätään niitä reilu minuutti vedessä. Kaada kuumavesi pois ja siirrä nokkoset kylmään veteen. Tässä vaiheessa erottelin vedestä osan lehdistä liinan päälle kuivumaan, jotta saisin paremman ulkonäön salaattiin. Muuttoin ne meneveät vähän liian kasaan ja saattavat maistua vetisiltä.

nokkossalaatti

Tämän jälkeen tein saman paksoille eli leikkasin lehtiruodit irti ja leikkasin niistä ohuita suikaleita. Sen jälkeen hienonsin lehtiosat ja laitoin ne eri kasaan odottamaan ryöppäystä. Sitten ryöppäsin lehtiruodit noin minuutin kiehuvassa suolavedessä. Kuumasta vedestä siirsin ne jääkylmään veteen hetkeksi. Lehtiosia en ryöpännyt.

Tämän jälkeen oli vuorossa peston valmistaminen

Nokkospesto

0,5 lnokkosenlehtiä
1/4sitruunan mehu
seesaminsiemeniä
suolaa
mustapippuria
pecorinojuustoa
oliiviöljyä

Ohje

Lisää nokkosenlehdet, mausteet, sirtuunamehu ja seesaminsiemenet syvään kulhoon tai blenderiin. Lisää joukkoon vähän kerrallaan öljyä, jotta saat siitä niin juoksevaa, kuin haluat. Itse pidän hieman kiinteämmästä, joten öljyä käytin noin puoli desiä. Raasta joukkoon pecorinojuustoa oman makusi mukaan. Saa laittaa reilusti, mutta älä anna maun hallita liikaa.

Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella ainekset tasaiseksi ja maista. Lisää tarvittaessa happoa sitruunasta. Mikäli sitruuna maistuu liikaa voit tasapainottaa sitä suolalla ja päinvastoin.

Paksoi-nokkossalaatti fetajuustolla ja nokkospestolla (4 annosta)

1 l nokkosenlehtiä
3minipaksoita
1/2fetajuustolevy
suolaa
mustapippuria
nokkospestoa
oliiviöljyä

Ohje

Ryöppää nokkosenlehdet ja paksoin lehtiruodit. Kuivaa lehdet hyvin esim. puristamalla vesi pois tai kuivaamalla pyyheliinan päällä. Lisää ryöpätyt nokkoset sekä paksoi kulhoon. Lisää feta ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Pyörittele salaatinainekset keskenään sekaisin varoen. Lisää salaattiseos tarjoiluastiaan ja lisää päälle hieman oliiviöljyä sekä nokkospestoa. Tarjoile.

nokkossalaatti
Valmis nokkossalaatti tarjoiltuna emalivadista.

Millaisen salaatin sinä tekisit nokkosesta? Tägää nokkossalaattisi #nokkossalaatti ja lisää minut IG Storyyn.

  • Henri Johannes

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa