Pasteijat ovat hyvin suosittu ja perinteinen ruoka. Niitä tarjoillaan monissa juhlissa ja pakastealtaasta löytää puolivalmisteena myös nämä klassikot. Suosituin täyte taitaa olla jauhelihan, riisin ja kananmunan yhdistelmä. Tässä muutama erilainen idea täytteeksi.
Valmistin kaikki pasteijat pakastetusta lehtitaikinasta, sillä sen parempaa en usko itse pystyväni tekemään. Täytteitä oli kolmea erilaista; savulohi, kasvis sekä mausteinen N’duja. Leikittelin pasteijoiden muodoilla ja tein niistä kolmioita, neliöitä sekä pyöreitä pasteijoita, jotta erotan täytteet muodoista. Tässä on myös yllätysmomentin paikka, mikäli haluat asettaa kaikki tarjolle saman muotoisina, mutta täytteitä vaihdellen. Pasteijoiden lisäksi tein nakkipiiloja, jotka ovat lasten ikisuosikkeja, mutta nämä olivat puhtaasti omaksi iloksi, sillä onhan ne hyviä.
Savulohitäyte

400 g | savulohta |
mustapippuria maun mukaan |
Ohje
Mausta savulohi mustapippurilla ja annostele n. ruokalusikallinen taikinan päälle. Nipistele reunat kiinni kananmunaa apuna käyttäen (ei pakollista). Voitele pasteijoiden pinta kananmunalla, jotta saat kauniin kiillon sekä värin pintaan ja paista niitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
KASVIStäyte

5 | perunaa |
kourallinen | pakasteherneitä |
4 rkl | raastettua parmesanjuustoa |
1 tl | kurkumaa |
suolaa maun mukaan | |
mustapippuria maun mukaan |
Ohje
Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä. Sulata herneet ja lisää keitettyjen perunoiden sekaan. Soseuta ne yhtenäiseksi massaksi ja mausta.
Annostele n. ruokalusikallinen taikinan päälle. Nipistele reunat kiinni kananmunaa apuna käyttäen (ei pakkollista). Voitele pasteijoiden pinta kananmunalla, jotta saat kauniin kiillon sekä värin pintaan ja paista niitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
N’duja- & mozzarellaTäyte
N’duja on Italialaista sian lihasta valmistettua mausteista makkaraa. N’dujaksi saa kutsua ainoastaan Calabrian alueella valmistettua makkaraa. Se on tyypillisesti hyvin tulista, mutta markkinoille on tullut myös hieman miedompia versioita. Sen suosio on kasvanut viimeisen vuoden aikana, mutta lähinnä pizzan täytteenä. Saatavuus on toistaiseksi hyvin rajattua, mutta paranee koko ajan. Ostan N’dujaa Ison Omenan Citymarketista, Bulevardin Casa Italiasta tai Masalassa sijaitsevasta Saporino Italianosta. Koska N’dujaa on Keskon valikoimissa saat sitä myös pyytämällä omalta kauppiaaltasi omaan lähikauppaan.

Ohje
200 g | N’duja |
200 g | mozzarella |
tuoretta basilikaa |
Lado ainekset taikinalevyjen päälle. Taita levy päälle ”kanneksi”. Nipistele reunat kiinni kananmunaa apuna käyttäen (ei pakollista). Voitele pasteijoiden pinta kananmunalla, jotta saat kauniin kiillon sekä värin pintaan ja paista niitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
NAKKIPIILO

Ohje
nakkeja |
mustapippuria |
parmesanjuustoa |
Leikkaa lehtitaikinalevyistä neliön muotoisia paloja. Raasta taikinoiden pintaan parmesanjuustoa ja ripottele mustapippuria. Rullaa nakki kulmasta kulmaan ja voitele pinta kananmunalla. Voit vielä raastaa pintaan parmesanjuustoa makusi mukaan.
Tarjoiluehdotus

Tarjoile pasteijat maistuvien dippien kanssa. Itse valmistin kaksi erilaista dippiä; yrtti sekä punajuuridipin pasteijoiden kanssa syötäväksi. Katso myös resepti maistuviin dippeihin täältä.
Millaisia pasteijoita sinä valmistat? Ota kuva ja lisää ne Instagramiin hastagilla #pasteija sekä lisää minut IG Storyysi.