Pihlajanlehtijuoma

Pihlajanlehtijuoma. Pihlaja on mielestäni aliarvostettu raaka-aine, jota harvoin näkee käytettävän ruoissa. Se on monikäyttöinen ja siitä on moneksi. Itse valmistin sen nuorista lehdistä juomaa, jota voi juoda sellaisenaan janojuomana tai yhdistää cocktailiin.

Kesän tullen luonto herää loistoonsa ja tarjoilee metsien täydeltä hyviä raaka-aineita ruokiin ja juomiin. Pihlajanmarjoista olen aiemmin valmistanut hilloja, mehua ja valmistanut riistalle kastikkeita. Mietin, että mitä muuta siitä voisi valmistaa. Hyvin nopeasti selvisi pihlajanlehtien hyötykäyttämisen mahdollisuudet. Lehtien maku on miellyttävän pehmeä, hieman karvasmantelimainen. Varsinkin lehtien nuput ovat hyvin maukkaita.

Ensimmäisenä mielessäni oli uuttaa lehdistä juomaa, mutta samalla muistin, kuinka äitini valmisti aikanaan kesäisin mustaherukanlehtijuomaa. Miksi en tekisi samaa pihlajanlehdille? Niinpä pihaan keräämään puista nuoria pihlajanlehtiä ja projekti käyntiin. Lehtien kerääminen ei ole sallittua jokamiehenoikeudella, joten muista pyytää maanomistajan lupa niiden keräämiseen.

Keräsin lehtiä noin kaksi litraa, jotka huuhtelin nopeasti kylmällä vedellä. Tämän jälkeen keitin kiehuvaksi kaksi litraa vettä, tämän jälkeen siirsin kattilan sivuun ja lisäsin siihen kaksi teelusikallista viinihappoa. Lisäsin lehdet ja laitoin kannen päälle. Tämä seos sai sen jälkeen hautua yön yli huoneenlämmössä.

Seuraavana päivänä suodatin lehdet ja lisäsin noin desin taloussokeria veteen liuoitettuna. Tämän jälkeen pihlajanlehtijuoma oli valmis pullotettavaksi.

Juoman jäähdyttämisen jälkeen oli maistiaisen vuoro ja olin todella yllättynyt sen miellyttävästä mausta. Juoma sopii nautittavaksi sellaisenaan tai vaikka vissyllä jatkettuna. Lisäksi juomasta voi hyvin myös valmistaa cocktaileja esim. tekemäni Pihlajanlehti on mukaelma Amaretto sourista, jossa makumaailmoissa on samoja vivahteita.

pihlajanlehtijuoma
Pihlajanlehtijuoma pakastetuilla pihlajamarjoilla piristettynä.

Pihlajanlehtijuoma

2 lpihlajalehtiä
2 l vettä
2 tlviinihappoa
1 dlsokeria

ohje

Lisää viinihappo veteen ja kiehauta. Lisää lehdet ja hauduta yön yli. Suodata seos ja makeuta sokerilla.

Tämä juoma on niin helppo valmistaa, että se varmasti vakiinnuttaa paikkansa meidän perheessä. Samalla kun luonnosta kerää pihlajanlehdet talteen tarttuu matkaan mukaan myös muut villiyrtit kuten nokkonen. Lue myös vinkki hyvän nokkossalaatin valmistamiseen täältä.

Millaisen juoman sinä valmistit pihlajanlehdistä? Lisää kuva Instagramiin ja tägää se #pihlajanlehti. Lisää myös minut IG Storyysi.

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa