Tomaattipasta uunissa kuivatuista tomaateista on todella hyvä ja helppo vegepasta.
Olen viime aikoina kunnostautunut tekemään itse pastaa. Sitä ei voi mitenkään verrata kuivapastaan ja loppujen lopuksi se on todella nopea tehdä. Tällä kertaa halusin tuoda pastaan mukaan makua (en sitä usein tee) ja valitsin mustapippurin. Oikeastaan ainoa huomioitava asia on mustapippurin jauhatusaste, joka tulee olla tarpeeksi hienoa. Itse jauhoin kokonaiset mustapippurit morttelissa, jota käytän muutenkin päivittäin ”pippurimyllynä”, koska en sellaista omista. Hyvä puoli morttelilla jauhaessa on juurikin jauhatusasteen säätäminen tarpeen mukaan.
Käytin tällä kertaa tuorepastaan durumvehnäjauhoja. Pastan voi tehdä myös tipo 00 jauhoista tai vaikka erikoisvehnäjauhoista. Makuasioita, joten kannattaa koittaa mikä on omasta mielestä se paras. Yhtä ja oikeaa tapaa tähän ei ole olemassa.
Uunissa kuivatut kirsikkatomaatit olin valmistanut aiemmin ja säilönnyt ne oliiviöljyyn mausteiden kanssa. Niiden ohjeen löydät kätevästi täältä. Tähän toki voi käyttää myös kaupan aurinkokuivattujatomaatteja.

Tuorepasta
2 | kananmunaa |
200 g | vehnäjauhoja |
1 tai 2 rkl | vettä |
mustapippuria |
Ohje
Mittaa jauhot ja kaada ne yhteen kasaan pöydälle. Tee kasan keskelle iso kuoppa ja riko siihen munat. Lisää munien päälle mustapippuri ja sekoita tasaiseksi massaksi haarukkaa hyväksikäyttäen. Sekoita varovasti jauhot munamassaan kunnes suurin osa on sekoittunut, ala vaivaamaan sitä käsin. Mikäli kaikki jauho ei imeydy munamassaan, voit lisätä siihen vettä max. 2rkl, mutta itse en lisännyt vettä lainkaan. Kun taikina on vaivattu, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi tekeytymään. Tällä välin voit esivalmistella ainekset kastiketta varten.
Ota pasta jääkaapista ja kauli sitä hieman kunnes se on pastakoneen mankelin levyinen. Aloita pastan kauliminen pastakoneella ja kauli siitä 1-2 mm paksuinen levy. Helpottaaksesi urakkaa leikkaa levyt lyhyemmiksi paloiksi, jotta voit ajaa ne helpommin nauhaksi. Hyvä kikka on käyttää vaikka spagettia mittana. Valmiit pastat kannattaa jauhottaa hyvin etteivät ne tartu toisiinsa. Voit myös laittaa ne kuivumaan esim tuolin karmille. Keitä vesi ja kypsennä pastaa noin. 2 minuuttia
Tomaattipasta uunissa kuivatuista kirsikkatomaateista
1 | sipuli |
2 | valkosipulinkynttä |
20 | basilikan lehteä |
3 | salvian lehteä |
3 | timjamin oksaa |
2 rkl | tomaattipyrettä |
suolaa | |
parmesanjuustoa | |
voita | |
oliiviöljyä |
Ohje
Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja kuullota ne voi-öljyseoksessa. Lisää tomaattipyre, suola ja pippuri. Pastan kypsyttyä lisää pannulle pasta, kirsikkatomaatit ja yrtit. Sekoita hyvin ja tarjoile. Raasta lopuksi parmesan joko ruoan päälle lautasella tai suoraan tarjoiluastiaan.

- Henri Johannes
Millaista tuorepastaa sinä valmistat? Lisää kuva Instagramiin hastagilla #homemadepasta ja tägää minut IG Storyysi.